Stilteretraite

Een oase van stilte en bezinning

Stel je voor: drie dagen omringd door vredige rust om ontspannen te zoeken naar de stem van God. Een tijd van onthaasting helpt je om je (weer) bewust te worden van Gods liefdevolle aanwezigheid in je eigen leven. Deze Stilteretraite is gebaseerd op de kracht van stilte. We bieden jou de gelegenheid om je over te geven aan bezinning en Gods Woord. Hierdoor komt er kalmte in je gedachten en vind je voeding voor jouw ziel en de weg naar een diepere relatie met God. We communiceren veel in de huidige maatschappij. Maar communicatie kost energie en in de stilte wordt dat bewust tot een minimum beperkt. Je zult al snel merken dat de energie die je normaal in gesprekken steekt, nu beschikbaar komt om andere, diepere, dingen te ontdekken. Door stil te zijn ga je dieper ervaren dat Jezus je de verkwikkende oase van rust wil schenken.

Je komt voor jezelf maar je vormt tegelijk een groepje met gelijkgestemden die ook verlangen naar een eigen diepere betekenis van God in hun leven.

De volgende Stilteretraite is van
11-13 april. Er is nog plaats Welkom!

stilteretraite kleine hoeve verblijf

Bijbels thema: rust vinden bij Jezus

De rode draad in de Stilteretraite is het krachtige en toch eenvoudige thema: Bij Jezus rust vinden voor jouw ziel. Geïnspireerd door de woorden uit de Bijbel in Mattheus 11:29, waarin Jezus zegt:

Neem mijn juk op je en leer van mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en je zult rust vinden voor je ziel.

Dit fundamentele thema is leidend door deze dagen heen en wordt begeleid door meditaties en overdenkingen die je helpen om deze boodschap in je hart te ondergaan en nieuwe betekenissen te ontdekken. Ervaar dat Gods Woord een Bron van rijkdom is voor je ziel, en een fontein van kracht voor je innerlijk (of geestelijk) leven.

Thema in juni: ‘met Hem van oud naar nieuw’ 

Het thema voor onze stilteretraite in juni is: Met Hem van oud naar nieuw. Voordat de zomertijd aanbreekt kan het goed zijn om even de tijd te nemen voor bezinning. Terugkijken op wat is geweest en vooruit naar wat gaat komen. Zijn er nog zaken of dingen die jij op orde wilt maken? Met jezelf, anderen of God? Om hier bij aan te sluiten bieden we voor de start van de zomerperiode deze stilteretraite aan:    

‘Met Hem van oud naar nieuw’. Met andere woorden: het oude achterlaten en met Jezus schoon de toekomst tegemoet gaan.

Thema’s als ‘vergeven’, ‘loslaten’, ‘opruimen’, ‘genezing’ en ‘vrijheid’ zullen aan de orde komen.

Een reis naar binnen, begeleid door betrokken gidsen

Deze retraite wordt in stilte en gebed  gedragen door Erna en Annet. Zij begeleiden je opdat je in de nabijheid van Jezus de rust kunt vinden in het binnenste van je ziel. Voor deze dagen is een weloverwogen programma opgezet (zie hieronder). Tijden van rust en stilte om zelf in te vullen en een vastomlijnd programma van retraite-bijeenkomsten wisselen elkaar af. De bijeenkomsten geven je hopelijk andere gezichtspunten in jouw leven met God, zodat je na deze stiltetijd je tocht met Hem gevoed verder kunt gaan. Er zijn in het programma zeker momenten van uitwisseling gecreëerd met de hele groep.

Ook is er de mogelijkheid een persoonlijk gesprek met Erna of Annet te hebben, waarin je jouw gedachten, vragen en misschien gebeden kunt delen.

De helende werking van stiltewandelingen

Eén of meer thematische stiltewandelingen maken een vast onderdeel uit van deze retraite. De omgeving van de Kleine Hoeve, aan de voet van de Woldberg, is hiervoor uitermate geschikt; je loopt vanaf het terrein direct het bos in. Deze wandelingen zijn met de groep, maar je krijgt uiteraard ook de mogelijkheid om op eigen gelegenheid op pad te gaan. Lopend in het bos, te midden van de natuurlijke schoonheid van onze omgeving, kun je de verwikkende kracht van stilte ervaren en je verwonderen over Gods machtige natuur. Deze momenten van buiten zijn bieden niet alleen fysieke ontspanning, maar ze bieden ook ruimte voor diepgaande overpeinzingen en bespiegelingen. Daardoorheen kan het thema van deze Stilteretraite, Bij Jezus rust vinden voor jouw ziel, dichterbij komen. Hiermee bieden we een bijzonder mooie manier om de boodschap van rust en innerlijke vernieuwing te ervaren.

Een mini-vakantie voor Gods aangezicht

Stel je voor hoe het is om ondergedompeld te zijn in de aanwezigheid van God. Dat is wat wij voor jou voor ogen hebben. Deze retraite biedt je de gelegenheid om volledig te ontspannen, alles even totaal los te laten en je helemaal over te geven aan de rust en vrede die het gevolg zijn van de stilte en de woorden van Jezus. Hierdoor kan er weer meer ruimte komen om je bezig te houden waar het om gaat in het dagelijkse leven: jouw relatie met God en Gods relatie met jou! Jezus biedt dit leven aan in al zijn volheid.

Het is de bedoeling dat je echt totaal niets hoeft te doen: een geheel verzorgde, verfrissende mini-vakantie voor Gods aangezicht, waarna je zowel verkwikt als geïnspireerd zult vertrekken.

stilteretraite kleine hoeve wandelen retraite op maat
stilteretraite kleine hoeve rust in het bos

Programma stilteretraite

Dag 1:

 • Ontvangst in de huiskamer van de Kleine Hoeve vanaf 14.30 uur
 • Kennismaken, rondleiding
 • Eerste retraite bijeenkomst “bij Jezus rust vinden voor jouw ziel”
 • Warme maaltijd
 • Vrije tijd in stilte
 • Dagsluiting

Dag 2

 • Ontbijt
 • Tweede retraitebijeenkomst “bij Jezus rust vinden voor jouw ziel”
 • Vrije tijd in stilte
 • Lunch
 • Vrije tijd in stilte
 • Stiltewandeling
 • Samen afronden van deze middag
 • Warme maaltijd
 • Vrije tijd in stilte
 • Dagsluiting in de huiskamer van de B’ulah-hoeve

Dag 3

 • Stille tijd in de kapel
 • Ontbijt
 • Vrije tijd in stilte
 • Derde retraite bijeenkomst “bij Jezus rust vinden voor jouw ziel”
 • Lunch
 • Vrije tijd in stilte
 • Vierde retraite bijeenkomst “bij Jezus rust vinden voor jouw ziel”
 • Tas inpakken en opruimen
 • Met elkaar afronden
 • Afscheid en vertrek rond 16.30 uur

Praktisch

Totaal verzorgd betekent dus ook: de maaltijden worden verzorgd, thee, koffie en lekkers genoeg en op z’n tijd een heerlijke versnapering.

Jouw bed is opgemaakt als je aankomt. Handdoeken graag zelf meenemen. Comfortabele wandelschoenen zijn een aanrader om de bosrijke omgeving te verkennen.

De kosten van de Stilteretraite bedragen € 345,- per persoon en kunnen, als je dit aangeeft, in twee termijnen worden betaald. Voor echtparen geldt een korting van 10%.

We geloven dat deze tijd van afzondering voor iedereen toegankelijk mag zijn, dus als de kosten een hindernis vormen, overleggen we graag.

Op de pagina Verblijf vind je informatie over ons gastenverblijf, de locatie en de route.

Aan de Stilteretraite kunnen 2 tot 7 personen deelnemen.

Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Stilteretraite!

Als deze schildering van onze Stilteretraite jou aanspreekt en je hart raakt, nodigen wij je van harte uit voor deze prachtige dagen. Gebruik het aanmeldformulier hiernaast om jouw plek te reserveren voor wanneer het jou uitkomt. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en jou te begeleiden op jouw unieke, eigen reis naar innerlijke ontdekking, rust en verkwikking. Als er nog vragen zijn of je wilt verdere informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Kom met ons mee en ontdek de kracht van stilte, de vreugde van gemeenschap en de diepe rust die te vinden is bij Jezus.

stilteretraite kleine hoeve verblijf retraites

Aanmelden Stilteretraite

Data stilteretraites

13 + 9 =